Resandefolkets kulturhistoria

augusti 2, 2009 kl. 9:45 e m | Publicerat i Kultur | 3 kommentarer

Här ska jag försöka berätta lite om det folk som jag delvis härstammar ifrån; Resandefolket/romanifolket.

romanigaja

Det finns många teorier som är mer eller mindre faktagrundande och jag ska försöka berätta om dem så gott jag kan.

Vad är skillnaderna och likheterna mellan resandefolket och romer? 

Förutom att vår kultur är på många sätt olika så har vi även likheter med varandra. Likheterna är att båda grupperna troligtvis har sina rötter från Sintifolket i delstaten Punjab i Indien. När grupper/familjer tvingades under olika tidperioder att vandra, mellan provinser och mindre länder (pga. krig, fattigdom, förföljelser m.m.) skingrades folket åt mer och mer. Detta har resulterats i att olika grupper finns i olika länder idag med varierande namnbenämningar.
Mer skillnader är bl.a. att resandefolket (som ibland kallar sig för ”Förstavandringens romanifolk”) levde här långt före de nyare familjerna kom som kallades för ”zigenare” .  Folket som kom från Östeuropa och Ryssland vandrade på vägarna och sålde sitt hantverk och tjänster, precis som resandefolket hade gjort i många år. Detta gjorde att grupperna inte bara drogs till varandra av nyfikenhet m.m. utan även stred om samma levebröd, vilket ledde till att vi inte alltid ”drog jämt”. De nya grupperna var ändå ganska olika resandefolket i sin kultur och är så än idag, vilket vi själva ser, men majoritetsbefolkningen då som nu blandar ihop grupperna.

Var kommer ordet tattare ifrån och vad hände egentligen med resandefolket?

Historien säger att de första invandrargrupperna av resandefolket tros ha välkomnats till en början väldigt positivt, eftersom de tillförde vissa arbetsuppgifter och som var till nytta för Sverige och majoritetsbefolkningen. Det var yrken som; bödlar, förtennare, sotare, knektar m.m. Detta ändrades ungefär då Gustav Vasa kom till makten då han befallde att resandefolket (som då hade fått öknamnet tattare) skulle förvisas ut ur landet.
Efter det började förföljelser av bl.a. den protestantiska ärkebiskopen Laurentius Petri, som uppmanade prästerna att inte befatta sig med ”det onda folket tattarna”. Resultatet blev att prästerna yrkade, till riksdagen i Örebro 1617, på att resandefolket skulle utvisas ur landet.  
Myndigheterna, och stora delar av den svenska befolkningen, använde under tidens gång olika metoder för att ”råda bot på tattarfrågan”. Den enda utvägen att undslippa trakasserierna och förföljelserna var oftast att lämna landet. De människor som ändå valde, eller måste, stanna kvar fick ofta uthärda grymma behandlingar från olika myndigheter.

Några årtal det talas mycket om:

 • 1637 kom ”tattarplakatet” med syfte att det skulle göras en etnisk rensning av resandefolket; Före årets utgång skulle de lämna landet.  Om inte detta lyddes skulle männen hängas och kvinnor och barn utvisas. Detta föranledde att många tog sin tillflykt till då tillhörande Finland.
 • 1940 talet infördes en registrering av ”tattarna” av den partisekreteraren Tage Erlander samt Gunnar och Alva Myrdal. Regeringen skulle använda registreringen som underlag för deportering till Tyskland, om Sverige blev indraget i världskriget.
 • 1948 uppstod kravaller i Jönköping där större delen av resandefolket blev utsatta för grova våldshandlingar för att de skulle drivas ut ur staden. Detta visste myndigheterna om och var passiva när det gällde att värna om de mänskliga rättigheterna.
Förföljelse har fortsatt in i vår tid på olika sätt, och vi hör om hur oskyldiga resandefolk råkar illa ut endast för att de har ett ursprung från minoritetsgruppen resandefolket.  Förakt, nedvärderande syn, glåpord, fientligt bemötande i direkt fysiskt och verbalt våld. Trots att vi lever på 2000-talet märker jag av de djupa klyftorna mellan resandefolket och majoritetsbefolkningen.
Många av resandefolket försöker gömma sin egen identitet och kultur, vilket innebär en mycket skadad självkänsla, både för den enskilda personen och för hela den etniska gruppen. Av många skäl är det angeläget att resandefolket får möjlighet att medverka i föreningslivet för att

Hur kan resandefolkets kultur bevaras?

I centrum för mänskligt liv står ”kultur”.  Resandefolket bär med sig en mycket stark tradition av seder och bruk som utmärker den kultur som resande har i sitt gemensamma ursprung. För att den ska kunna bevaras måste också folkets kultur bestå, men för att det ska lyckas behöver vi införa ett utökat stöd. Bland annat:
 • Musiken, med tillhörande resandetexter som präglar resandefolkets levnadshistoria, bör bevaras för framtiden. 
 • Språket ”svensk romani” kan läras ut till alla de ungdomar och ättlingar som vill vara med att bevara sin kultur.
 • Levnadsöden och hela kulturhistorian skrivs in i läroböckerna. 
 • Resandefolket blir erkända som ett minoritetsfolk och inte bara slås samman med andra undergrupper till den romska minoritetsgruppen. Allt annat är respektlöst för båda folkgrupperna!

Låt oss hjälpas åt att bevara Sveriges kulturminne in i framtiden!

 politisk-stamma
Annonser

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Vilken fin blogg du har.
  Kolla in min.
  Lägger du till mig som länk lägger jag till dig:-)
  Lattjo divus

 2. […] Tredje delen -sön 8 november Kl 18:00 – kommer jag till och med spela in! Det avsnittet kallas:  ”Den vita rasens framtid” . Den ska handla om 1900-talets rädsla för rasblandning om hur svenska staten försökte få stopp på invandringen av judar och hur myndigheter och massmedia förespråkade en utrotning av den minoritetsgrupp som kallades/kallas ”tattarna” (de flesta ur denna minoritetsgrupp kallar sig själva för:  Resande). […]

 3. Hej! Jätte intressant att du skriver om Resandefolket!
  Jag har forskat i ca år om detta och min farmor är av resandefolket.
  Jag tror att det behövs skrivas mer om Resandefolket och deras seder, samt hur de levde. Lycka till!

  Mvh Linda


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: