Romerna och Resandefolket – Ständigt ifrågasatta

augusti 9, 2009 kl. 5:10 e m | Publicerat i Kultur | Lämna en kommentar

Den 14 oktober 2008 ringde telefonen till min bostad. Det var SVT från Debattredaktionen som ville göra en intervju.  Samtalet gick så här; 

– Vi vill gärna ställa lite frågor till dig om romer, då du är en moderat politiker och rom själv. Stämmer detta?
– Det stämmer helt att jag är moderat men bara delvis att jag är rom. De som programmet kommer handla om är nyinkomna romer och mina släktingar kommer från romanifolket från den första vandringen, även kallade resandefolket.
– Men ni finns väl i samma grupp som romerna, som ett minoritetsfolk?
– Ja, Sverige har valt att lägga alla romer och romanifolk i samma korg, men om detta ska fungera väl måste vi vara tydliga med att förklara skillnaderna mellan de olika folken. Vi har inte bara likheter, för att vi har vandrat, utan även stora skillnader i våra kulturer. Detta är en viktig upplysning, inte bara av hänsyn och respekt för detta folk, utan även för att man då kan fördela resurser till de som behöver åtgärder på ett effektivt sätt.
– Då förstår jag. Vad tror du beror på fientligheten mot romerna? Bl.a. på campingplatser.
– Jag tror det beror på flera saker. En orsak kan vara att man har en rädsla för det okända. Denna känsla, eller rädsla, för vandringsfolk har de bofasta haft sedan urminnes tider vilket säkert har påverkat dagens befolkning.
– Tycker du det är befogat att tycka illa om romer?
– Nej, det är farligt att generalisera människor. Det finns dåliga människor bland alla folkslag.
– Varför tror du att folk tycker att romer har så låg status?
– Det är säkert också något som hängt i sen förr i tiden. Vid 13-1400talet kom romanifolket från den första vandringen till Sverige. De kom till byarna med bara sin vagn, och kanske häst, för att utföra tjänster åt bönderna. Bönderna hade mark vilket innebar makt på den tiden. För romanifolket var hantverkskunskapen och familjen en rikedom, så man kan kalla dåtidens syn på status för en definieringsfråga.
– Tack så mycket! Kanske vill vi även att du medverkar i TV på torsdag, men annars har vi dina svar nu och tackar för detta.
Jag behövde inte åka till själva programmet, och var glad att se bl.a. Soraya Post sitta med på kvällen för att föra fram romernas problem ytterligare, men jag kunde inte låta bli att undra..  
Men kunde min intervju verkligen hjälpa romerna eller resandefolket något? Det krävs ju en villig mottagare av information. Är Sverige idag, inte bara en bättre lyssnare utan även bättre på att agera, mot de förföljelser och diskrimineringar som romer och resandefolket fått utstå genom tiderna?
Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: