Hur många vet om att Alliansregeringen satsar 70 miljoner på en minoritetspolitisk reform?

mars 29, 2010 kl. 6:23 f m | Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Regeringen presenterade i mars 2009 en ny minoritetspolitisk strategi i propositionen ”Från erkännande till egenmakt – regeringens strategi för de nationella minoriteterna”. Strategin innehåller en rad förändringar för att stärka de nationella minoriteternas rättigheter och för att höja ambitionen i hur minoritetspolitiken ska genomföras. Regeringens satsning med 70miljoner kronor ska genomföras från och med 2010. Budgeten för minoritetspolitiken blir därmed dryga 80 miljoner kronor. Riksdagen antog propositionen den 10 juni 2009.

Målet för regeringens politik för nationella minoriteter är att ge skydd för dessa och stärka deras möjligheter till inflytande samt stödja de historiska minoritetsspråken så att de hålls levande.

En central utgångspunkt för regeringens fortsatta reformarbete är att stärka de nationella minoriteternas egenmakt och förutsättningar att bevara och revitalisera språk och kultur. Kunskapen och medvetenheten om de nationella minoriteterna och deras förutsättningar ska förbättras i samhället. De minoritetspolitiska mål som riksdagen har fastställt behöver förstärkas så att de nationella minoriteterna kan utnyttja sina lagstadgade rättigheter. Diskriminering av de nationella minoriteterna behöver synliggöras och motverkas. Arbetet med att öka kunskapen om de nationella minoriteterna inom alla samhällsområden behöver fortsätta.

– Erfarenheterna visar att vi har svårigheter med att nå de minoritetspolitiska målen och att de nationella minoriteternas behov inte har beaktats i tillräcklig omfattning, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni som ansvarar för minoritetsfrågorna. För att de nationella minoriteternas rättigheter ska förverkligas måste de olika grupperna få verktyg och större egenmakt att värna sina språk och sina kulturer. Minoritetspolitiken måste konkretiseras så att gruppernas behov verkligen beaktas och att riksdagens erkännande av dem får ett reellt innehåll.

När jag läst reformen finner jag inte specificerat om oss resandefolk/ romanifolk vilket jag tycker att vi i något dokument ska bli eftersom vi utan ett riktat stöd inte kan tillgodogöra oss hjälpen på bästa sätt. För vi är inte som de nyanlända romerna men behöver stöd liksom dom för att kunna integreras i samhället mer och ändå behålla vår kultur! Kanske viss budget behöver öronmärkas till oss.. 

Detta är några av de frågor jag ska tala med integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni om när jag möter henne om ett par veckor. Mina förhoppningar om att detta kommer att gå bra är stora eftersom vår Alliansregering har visat ett sådant stort ansvar för minoritetspolitiken redan!

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: