I ett rättvist Sverige lämnas ingen utanför!

april 10, 2010 kl. 8:15 f m | Publicerat i Uncategorized | 1 kommentar

För oss moderater är rättvisa en viktig värdering!  Vår idé om vad vi vill att Sverige ska bli, föregångslandet Sverige, utmärks av att ingen människa ska sorteras bort på förhand. Vad man heter, varifrån man kommer eller var någonstans man bor, ska inte styra ens liv. Vår politik syftar till att skapa lika goda möjligheter för alla människor att leva det liv man vill. Vi vill ha ett Sverige som präglas av sammanhållning och där alla människor kan lyckas. Där ska det spela större roll vart man är på väg än varifrån man kommer.

 

Det är viktigt att fortsätta föra en tydlig jobbpolitik!  Den allra främsta orättvisan i Sverige är alltjämt klyftan mellan människor i arbete och dem som står utanför. Ingenting stärker rättvisan och sammanhållningen så mycket som när en människa kan lämna utanförskapet och träda in i arbetsgemenskapen.

Jag frågar nu oppositionen, det rödgröna experimentet;

• Hur leder högre skatter för låg- och medelinkomsttagare till att jobben blir fler? • På vilket sätt blir det enklare för företag att nyanställa om riskkapital straffbeskattas och företagsklimatet försämras? • Hur hjälper det unga människor i arbetslöshet att lägga en straffbeskattning på unga under 26 år på närmare tio miljarder kronor? • Hur ska hushållen klara av kraftiga skattehöjningar i detta läge? • Hur mycket kommer det att kosta svenska hushåll och företag när vart och ett av de tre oppositionspartierna ska få igenom sina favoritskattehöjningar?

Skolan är helt avgörande för att ge alla elever en god grund att stå på!  Ingen elev ska behöva lämna skolan utan godkända betyg. När skolan klarar av sitt kunskapsuppdrag utjämnas människors livschanser och fler kan skapa sig en god framtid.

Jag frågar nu oppositionen;

• Vilka är de gemensamma beskeden från vänsterexperimentet om hur ni vill utveckla skolan. Är det Lars Ohlys eller Maria Wetterstrands syn på friskolor som gäller? • Om vänsteroppositionen nu vill stärka kunskaperna i skolan, varför har ni då konsekvent röstat nej till Alliansregeringens arbete med att återupprätta skolans kunskapsuppdrag? • Hur ska ni långsiktigt kunna finansiera en bra skola för alla, när ni saknar en trovärdig jobbpolitik? • När svenska elever fortfarande lär sig för lite i skolan, vill Vänsterpartiet förbjuda läxläsning och helt avskaffa betygen. Hur gör det skolan bättre?

Även sjukvården är viktig för att skapa ett mer rättvist land! I ett föregångsland har alla människor lika möjligheter till en bra sjukvård. Var man råkar bo i landet ska inte spela någon roll för vilken sjukvård man får eller hur länge man behöver vänta på den.

Jag frågar nu oppositionen;

Hur blir sjukvården bättre av att motverka det vårdval som redan har visat sig stärka tillgängligheten i flera landsting? • När ni lämnade över ansvaret för sjukvården till Alliansen 2006 var många sjukvårdsköer rekordlånga. 

Nu går det rödgröna experimentet till val på samma politik igen!  Varför skulle den politiken fungera bättre den här gången?

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej Helen!

  Mycket bra sagt. Frågan är dock i praktiken hur vi skall lyckas. Tittar vi idag så kan vi tex hitta en mycket tydlig och varnande rapport från SACO som har namnet ”Unga akademikers arbetslöshet och etableringsproblem”.

  Problemet handlar inte om lönenivåer, utan det handlar om att det är en och samma grupp av individer som har mycket hög arbetslöshet oavsätt hög eller lågkonjunktur.

  Tittar man dessutom i AF Platsbanken, så kan man se tydligt att de allra flesta jobb numera i Sverige inte kräver någon utbildning, utan det står ofta bara som krav ”gymnasieutbildning”.

  Dessutom säger arbetsgivare rakt ut att de hellre tar någon med gymnasieutbildning istället för någon med högskoleutbildning, därför att de menar att de med högskoleutbildning kommer att ”flytta” direkt om de hittar något bättre som motsvarar deras kompetens/utbildning.

  Därför vågar inte arbetsgivare anställa högskole och universitetsutbildade, utan väljer att sortera bort dessa bland de sökande.

  Många av de universitets och högskoleutbildade blir därmed bortsorterade hela tiden.

  Själv vet jag detta av egen erfarenhet, då jag sökt lite drygt 5000 olika jobb överallt på hela arbetsmarknaden överallt i hela Sverige. Dessutom har jag sökt inom både offentlig och privat sektor. Dessutom började denna bortsortering för egen del redan tidigt under min utbildning, dvs när jag sökte extrajobb och deltidsjobb.

  Så jag förstår verkligen hur de unga arbetslösa har det.

  Jag menar att för att lösa detta problem så tror jag man måste börja lyssna bättre på varje enskild individs önskemål och behov. För en del av oss har det nämligen gått så långt att vi kört fast fullständigt i Sverige och att den enda hållbara lösningen är en omstart i en annan miljö och på en annan kontinent där det finns avsättning för vår kompetens och våra kunskaper.

  Vi skulle kunna tex satsa på ett riktat stöd till unga arbetslösa akademiker för att de skall kunna marknadsföra sin kompetens på plats i andra nationer där det finns avsättning för deras kompetens och kunskaper. Vi ser i de globala och internationella jobbdatabaserna att det finns stor eftefrågan på just unga akademiker i tex Australien, Kanada och Amerika.

  Därför borde vi satsa på att sammanföra våra unga arbetslösa akademiker med dessa internationella och globala arbetsgivare.

  På så sätt så har dessa personer bättre möjligheter att komma in
  på arbetsmarknaden och vi lyfter dem ut ur den fattigdom som de
  nu lever med.

  Mvh

  Mikael


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: