Socialdemokraternas kräftgång och Moderaternas framgång i valet

oktober 16, 2010 kl. 6:09 f m | Publicerat i Uncategorized | 1 kommentar

Idag kan vi läsa ett mycket bra ledarinlägg i GP av regionråd Johnny Magnusson (M) där han beskriver det som säkert många av oss funderat på efter valet:  Hur kommer det sig att de partier som fått få röster i valet nu kan med att brösta upp sig och kräver många poster av de politiska uppdragen?

Förhandlingar och rackarspel

Häromdagen träffade jag några bekanta som är politiskt intresserade men inte själva aktiva politiker. En av dem sade följande: det är rätt bra att Sverigedemokraterna kom in så att inte du och de andra pamparna tror att ni kan göra som ni vill.

Är det så man ser på politik så har valmanskåren verkligen lyckats den här gången. Genom att skapa fullkomligt oklara majoritetsförhållanden i de flesta kommunerna och landstingen har man öppnat för kohandel och mygel av värsta sorten. Små partier som bara samlar några procent av väljarna får nästan hur mycket som helst att säga till om därför att de kan avgöra var majoriteten hamnar.

I Västra Götalandsregionen är situationen lika rörig som på de flesta andra hållen. De stora förlorarna i regionen är Socialdemokraterna men just nu förhandlar de likväl med Miljöpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet om att bilda majoritet. Redan dagen efter valet sökte jag kontakt med såväl allianspartierna som miljöpartiet för att undersöka möjligheterna att bilda en alliansmajoritet med stöd av Miljöpartiet. Miljöpartiets företrädare redovisade redan på måndag kväll, direkt efter valdagen, att man fått instruktioner av sin grupp att i första hand undersöka möjligheten att komma överens med Socialdemokraterna. Detta förutsatte naturligtvis att Centern och Folkpartiet var villiga att fortsätta kampera ihop med Socialdemokraterna.

I detta läge tog jag åter kontakt med övriga borgerliga partier. Syftet med detta var att skapa en borgerlig plattform som kunde läggas till grund för förhandlingar med Miljöpartiet. Folkpartiet och Centern uttryckte intresse av att bilda allians men ville samtidigt fortsätta diskussionerna med Socialdemokraterna för att ha alla utgångar öppna. Detta gjorde att Miljöpartiet inte behövde ta ställning till de förslag vi Moderater presenterade. De kunde i stället i lugn och ro fortsätta försöken att få ut mesta möjliga av Socialdemokraterna. Ett förhandlingsspel eller om man så vill tjyv och rackarspel som sätter oss Moderater i ett Moment 22.

De väljare som ville trassla till det för de större partierna har verkligen lyckats i sitt uppsåt. De mindre partierna sitter i ett guldläge och kan ställa näst intill orimliga krav på såväl tilldelning av platser i styrelser och nämnder som politiska eftergifter. Det är svårt att tolka Socialdemokraternas kräftgång och Moderaternas framgång i valet på något annat sätt än att det är en tydlig signal att man vill se en ny politik i Västra Götaland. Denna uppgift som väljarna gett oss blir dock i de närmaste omöjligt att genomföra när vissa partiföreträdare verkar ha bestämt sig i förväg för att fortsätta regera med Socialdemokraterna.

Vi har inte sett facit ännu, men på måndag kommer möjligen ett avgörande när de fyras gäng redovisar sitt förslag till ny majoritet i respektive partigrupp. Som bekant är ju hoppet det sista som överger människan och vi Moderater hoppas naturligtvis att allianspartierna kommer att återuppta diskussionerna på måndag.

//Johnny Magnusson (M)

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] finns ju en annan konsekvens av att inget parti får egen majoritet framför allt på kommunal och regional nivå. Små partier […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: