Efter att Munkedal nu fått diktaturstyre med (C) och (S) hör man väljarna muttra: ”Vattenmeloncenterpartister! De är gröna utanpå men röda på insidan!”

november 4, 2010 kl. 5:11 e m | Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Ur Bohusläningen 4 november 2010:

Överrumplande presidieval i Munkedal

Den nya majoriteten – Socialdemokraterna och Centerpartiet – får samtliga tre platser i kommunfullmäktiges nya presidium. Moderaterna och Vänsterpartiet, som har ett valtekniskt samarbete i oppositionen, hamnar i kylan.

På pappret såg gårdagens kommunfullmäktige på förhand inte ut att kunna bjuda på någon större dramatik. Men efteråt var samtalsämnet givet och känslorna i gungning. Att Christer Nilsson (C) skulle få förnyat förtroende som ordförande var det inget snack om.

 Men när det kom till val av förste vice ordförande lanserade först Ann-Sofi Alm (M) ett förslag: Ove Göransson (V), vilket beror på att partierna har ett valtekniskt samarbete. Sedan lade även Mona Petri (C) fram en kandidat för majoriteten: Caritha Jacobsson (S). Rösträkning begärdes och utföll då till den senares fördel.

I det avslutande presidievalet, av andre vice ordförande, lanserade Ann-Sofi Alm på nytt Ove Göransson som kandidat och då hade S+C-majoriteten inget eget yrkande. Däremot begärde Rolf Jacobsson (KD) ordet och lade fram en motkandidat till Ove Göransson, nämligen centerpartisten Lars-Göran Sunesson. Även den här gången blev det en sluten omröstning och Ove Göransson röstades bort ännu en gång.

– Det var mycket förvånande. Men det är demokrati. Nu får de göra som de vill, sade Ove Göransson som spontant tyckte att situationen förde tankarna till det gamla Sovjet. Lars-Göran Sunesson var själv lite tagen efteråt: – Jag hade hört lite i kulisserna innan att något kunde hända. Men att det verkligen blev så var överraskande. I nuläget tror jag dock inte att det kommer att få någon betydelse i praktiken.

Ove Andersson Förbundsordförande i (M) i Bohuslän kommenterar händelsen: ”Detta visar med all önskvärd tydlighet att Munkedal saknar politisk ledning, som dessutom inte verkar ha något sinne för demokrati. Att en majoritet tar hand om alla tre presidieposterna leder tankarna till envälde. Om den nya ledningen inte kan styra upp en sådan här enkel fråga som att ge oppositionen en rättmätig plats i fullmäktiges presidium, så bäva månde alla Munkedalsbor som skall ledas av ett antal politiker som fullständigt saknar all respekt för demokrati.
Skall bli intressant att ta del av alla undanflykter som lär dyka upp under dagen.”

Ur Bohusläningen 5 november 2010:

”Mycket uppseendeväckande” Nu kan det bli en komplicerad procedur att välja kommunstyrelse

MUNKEDAL Efter den mycket ovanliga händelsen att den nya majoriteten i Munkedal kniper samtliga tre platser i fullmäktiges presidium, kan valet av kommunstyrelse bli en komplicerad och tidskrävande procedur.

Ove Andersson, ordförande för Moderaterna i Bohuslän, tillika kommunalråd i Stenungsund, är en av dem som reagerat. – Jag har varit politiskt aktiv sedan slutet av 1970-talet och har aldrig hört talas om att något sådant har hänt i någon kommun i landet. Det är kutym att låta oppositionen få posten som förste vice ordförande i kommunfullmäktige, eller åtminstone vara representerad i presidiet. Det här var ingen bra start för den nya majoriteten, säger han.

Kommunalrådet Alf Sifversson (M) var upprörd över den nya majoritetens sätt att rösta. – Att man lägger sig i andra partiers nomineringar är mycket märkligt.

Att Ove Göransson skulle få posten som förste vice ordförande i fullmäktige hade Moderaterna och Vänsterpartiet kommit överens om som en del av partiernas valtekniska samarbete. Man sade sig också ha fått ett löfte från majoriteten att tidigare gällande ordning skulle få bestå. – Kommer de att använda samma sätt i valet till presidium i kommunstyrelsen så är det ingen demokrati överhuvudtaget kvar i Munkedal, menade Ann-Sofi Alm (M).

Enligt vad Bohusläningen erfar finns det även socialdemokrater som har reagerat på det egna partiets agerande, eftersom det försämrar samarbetsklimatet. Uppfattningen är att majoriteten borde ha lagt ner sina röster efter att ha fått sin förväntade representation. Redan på onsdagskvällen, efter sammanträdet, medgav nuvarande oppositionsrådet Åsa Karlsson (S) att man från majoriteten blev tagna på sängen när det kom upp ett motförslag till Moderaternas nominering av Ove Göransson (V) som andre vice ordförande.

Efteråt, när majoritetens fullmäktigegrupp hade pratat igenom det inträffade, försvarade sig dock de ledande representanterna. Åsa Karlsson hänvisade till att majoritetspartierna inför sin valplattform har pratat mycket om vikten av god kommunikation och information, både gentemot allmänhet och andra partier. – Det är upp till oss som majoritet hur vi hanterar det med information och kommunikation. Utifrån gamla traditioner har det fungerat bra, säger partikamraten Rolf Berg.

Att Lars-Göran Sunesson (C) ställdes mot oppositionens kandidat, kommenterar centerns toppnamn i valet, Mona Petri, så här: – Det gick snabbt och kom så överrumplande. Men det skulle väl ha sett väldigt märkligt ut att gå emot vår egen kandidat?

Christer Nilsson (C), kommunfullmäktiges ordförande håller med: – Man måste ändå konstatera att det finns ett överväldigande förtroende i kommunfullmäktige för de tre som blev invalda i presidiet.

Moderaterna och Vänsterpartiet skulle teoretiskt också kunna bli snuvade på sina väntade platser i kommunstyrelsen så småningom. Men för att säkert bli representerade i förhållande till valresultatet, har de möjlighet att begära omröstning enligt lagen om proportionellt valsätt. I så fall används slutna valsedlar, som förses med benämning på fullmäktigegrupp samt namn i den ordning som grupperna vill ha in sina representanter. Det kan bli en komplicerad process och i lagen finns det föreskrivet hur det ska gå till om man till exempel måste avbryta och fortsätta någon annan dag.

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: