Nu ser vi till att det blir verkstad av att Sverige har ratificerat Europarådets konvention om nationella minoriteter!

november 25, 2010 kl. 1:55 e m | Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

En reformerad grundlag

Regeringen föreslår att regeringsformen moderniseras och bland förslagen ligger att statens ansvar för att stödja de nationella minoriteternas rätt att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska förtydligas.

Detta beslutades i riksdagen igår och nu ska vi alltså skriva in i grundlagen att våra nationella minoriteters möjligheter att bevara och utveckla sin kultur ska främjas! Det blir än mer verkstad av att Sverige har ratificerat Europarådets konvention om nationella minoriteter!

Naturligtvis debatterade Sverigedemokraterna mot förändringen/förbättringen och kallade förslaget för ”en urholkning av det svenska medborgarskapet”.  Men vi moderater, och hela Alliansen, är för att våra nationella minoriteters ställning ska stärkas – för varje människa har rätt att utveckla sin identitet och kultur så länge man inte kränker andras möjlighet att göra detsamma. 

Hur kan t.ex. resandefolkets kultur bevaras?

I centrum för mänskligt liv står ”kultur”.  Resandefolket bär med sig en mycket stark tradition av seder och bruk som utmärker den kultur som resande har i sitt gemensamma ursprung. För att folkets kultur ska kunna bevaras behöver vi införa ett utökat stöd.

Bland annat: Musiken, med tillhörande resandetexter som präglar resandefolkets levnadshistoria, bör bevaras för framtiden – hur får vi arbeta fram tillsammans. Språket ”svensk romani” kan läras ut till alla de ungdomar och ättlingar som vill vara med att bevara sin kultur. Levnadsöden mm bör skrivas in i läroböckerna. Museum öppnar upp för en plats i sina lokaler.. 

Låt oss hjälpas åt att bevara Sveriges kulturminnen in i framtiden! 

Här informerar jag om de nationella minoriteterna på en politisk stämma

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: