Jag kommer att arbeta med havsmiljöfrågor hela helgen, nu i Skottland som PPP (Politiker På Plats)!

oktober 5, 2011 kl. 6:37 e m | Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Vi i Stenungsund, som ingår i kusten vid Västerhaven, har nyligen sett hur olja spridit sig på Tjörns stränder (nära oss) pga av en fartygsolycka. 

Läs mer här:

Nu ställer sig en del ur våra grannkommuner följande fråga: -Olja på stränderna vid Tjörn i Bohuslän, KIMO (kommunernas internationella miljöorganisation) kämpar för dubbla skrov i alla fartyg, skärpta straff, ökad internationell samverkan kring dessa viktiga frågor. Sotenäs, Tanum, Kungälv, Lysekil och Tjörn är med i KIMO för ett renare hav. När kommer Strömstad och Stenungsund mfl med?

Frågan är inte oviktig då vi behöver samarbeta mot havsmiljökatastrofer och nedskräpning mm.

 

Angående nedskräpning finns det siffror som tyder på att marint avfall kan minska turismintäkterna rejält och därmed försvaga kustekonomierna! Forskning från Sverige visar att marint avfall hämmar turismen med mellan 1-5% vilket resulterar i en förlust på £15 miljoner i intäkter och 150 år av arbete. I extrema fall kan marint skräp också leda till nedläggning av stränderna.

Nu åker jag till Skottland under helgen för att, med egna medel, närvara som PPP (politiker på plats) när KIMO International har sitt stora möte och konferens! Allt för att kunna se och höra och rapportera hem på ett effektivt sätt vad vi i kommunen kan ha och ge för nytta i ett eventuellt samarbete/samgående med KIMO! Det är endast tillsammans vi är starka!

Mer om KIMO:s arbete mot marint skräp kan man även se på film om du klickar på bilden nedan:

 

MER OM KIMO:

Kimo Sverige bildades år 2000 som en organisation med egna aktiviteter, styrelse och en nationell koordinator. Medlemskommunerna är för närvarande Helsingborg, Varberg, Göteborg, Öckerö, Kungälv, Lysekil, Sotenäs och Tanum. Fler kommuner är välkomna att bli medlemmar och delta i arbetet för en livskraftig havsmiljö. Miljöförvaltningen i Göteborg är koordinator för KIMO Sverige.

KIMO Sverige ska i det närmaste titta närmare på hur vi kan lobba för att minska nedskräpningen av havet. Det marina direktivet ger ett bra stöd för att arbeta med marint skräp, frågan är hur annan lagstiftning kan behöva ändras för att minska nedskräpningen av havet. Varje medlemsland i EU ska utforma en åtgärdsplan utifrån direktivet, KIMO Sverige kommer att försöka vara med och påverka den. De huvudsakliga frågorna för KIMO Sverige har genom åren varit marint skräp och oljeförorening, nedskräpning av stränder, dumpade kemiska vapen, utsläpp från tvåtakts utombordsmotorer, sjöfartens luftutsläpp och utvecklingen mot en hållbar sjöfart.

KIMO internationellt  har över 128 medlemmar i 10 länder, vilket motsvarar över 6 miljoner invånare i Storbritannien, Norge, Sverige, Danmark, Nederländerna, Belgien och Irland med associerade medlemmar i Tyskland, Färöarna och Isle of Man. Ryggraden i KIMO består av en årsstämma med delegater, internationell styrelse och sekretariat. Den internationella styrelsen i ledningsgruppen ansvarar tillsammans med sekretariatet för driften av organisationen. Förutom möten med nationella samordnare läggs fokus på praktiska formaliteterna för att genomföra projekt, initiativ och samordna utbyggnaden av organisationen. Varje nationellt nätverk har också en styrelse och samordnare, som rapporterar tillbaka till den internationella styrelsen.

För att säkerställa strategiska inriktningar för organisationen har KIMO utvecklat en 5-årig strategiplan: http://www.kimointernational.org/Portals/0/Files/Strategic%20Plan%2008.pdf

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: