Stenungsund – Ett kulturutvecklingsområde

februari 16, 2013 kl. 6:11 f m | Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Stenungsund är fortfarande ett oupptäckt resmål som turistdestination

Ganska okänd domarring i centralaStenungsund

Ganska okänd domarring i centrala Stenungsund

Nya turistvanor, som krav på mycket upplevelseturism samt natur- och kulturturism, leder till tapp för den lokala besöksnäringen och vi vill ju gärna att besökarna stannar i kommunen och inte direkt far över Tjörnbron eller ner till Göteborg.

Den svenska besöksnäringen är en framtidsbransch som har vuxit starkt de senaste åren med fler företag, jobb och ökade exportintäkter som följd. Besöksnäringen i Västsverige hade nyligen en årlig omsättning om ca 34 miljarder och sysselsatte ca 26 000 personer på helårsbasis. Det är helt klart en ny basnäring som har vuxit fram.

Potentialen att växa är med andra ord stor för Stenungsund men bara om vi är aktivt med och driver samhälls- och företagsutvecklingen framåt. För besöksnäringen är komplex och vi behöver samverka för att utveckla nya och befintliga resmål till attraktiva destinationer som kan locka besökarna att stanna i större utsträckning än tidigare och därmed ge nya möjligheter till företagande, jobb och tillväxt.

Kulturen är en grundläggande förutsättning för tillväxt och inget särintresse utan ett allmänintresse. Den är en del av samhällsmotorn och ställer krav på djupgående regelbundna förändringar, därmed måste kulturpolitiken vara följsamt delaktig för att säkra utvecklingen av Stenungsunds turistekonomi.

Det ligger alltså i kommunens intresse att det kommer fram mer kultur och kreativa idéer, men är Stenungsund på tårna när det gäller att stärka entreprenörskap och företagande inom den kulturella och kreativa sektorn?

Ett av målen för kulturpolitiken idag är att Stenungsund ska bevara, vårda och levandegöra kommunens kulturmiljöer och historia, men det får inte innebära att vi nästan endast lyfter fram Mariagårdsområdet och har långa diskussioner om caféverksamheterna.

Den ideella hembygdsrörelsen och kommunen gör en stor insats för att vårda kulturmiljöer men vi måste gå ett steg längre. Vi måste ha en nyskapande kulturpolitik som ser tillväxtförmågan i kulturen och lyfter fram och levandegör platserna i det natur- och kulturhistoriska landskapet som idag mest är en aktör med oanvända muskler.

Nu håller en kulturpolitisk vision på att revideras för Stenungsunds kommun, som ska delredovisas av en beredning på kommunfullmäktige i maj, och jag ser fram emot att få ta del av arbetet. Jag hoppas få läsa att vi ska bidra till en offensiv kulturpolitik med ett gemensamt tillväxtperspektiv som genererar till fler upplevelser i Stenungsund.

För kommuninvånarnas bästa och våra barns framtid.

/Helen Andersson (M) ledamot i Bildningsutskottet som arbetar med kulturfrågorna, samt ersättare i Västra Götalandsregionens kulturnämnd

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: